OʻZBEK LUGʻATCHILIGI TARIXIDAGI BOSMA LUGʻATLAR AN’ANASI - Shahzoda Sog'inboyeva (THE PLACE AND ROLE OF TURKEY AND THE NEAR REGION IN THE PROCESSES OF SCIENTIFIC, SOCIAL, AND CULTURAL DEVELOPMENT, 2025)
Mazkur maqolada oʻzbek leksikografiyasining muhim manbalaridan biri – “Abushqa” lugʻatining yaratilish tarixi, uning oʻrni va ahamiyati haqida soʻz yuritiladi. Shuningdek, lugʻatning Yevropa olimlari tomonidan oʻrganilishi, nashr etilishi hamda unga bogʻliq XIX asrda yaratilgan boshqa turkiy lugʻatlar tahlil qilinadi. V.V. Velyaminov-Zernov, A. Vamberi, Pave de Kurtey va Shayx Sulaymon Buxoriy kabi olimlarning “Abushqa” lugʻatidan foydalangan holdagi izlanishlari, bu lugʻatning keyingi davr oʻzbek leksikografiyasi uchun asosiy manba boʻlgani ilmiy asosda yoritiladi.