O‘ZBEK YOZUVI TARAQQIYOTI: GRAFIKA VA ORFOGRAFIYA TIZIMINING SHAKLLANISH BOSQICHLARI - Nazarova Sabrina Zafarjon qizi (THE PLACE AND ROLE OF TURKEY AND THE NEAR REGION IN THE PROCESSES OF SCIENTIFIC, SOCIAL, AND CULTURAL DEVELOPMENT, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek yozuvining tarixiy taraqqiyoti, grafika tizimlarining almashinuvi va orfografik me’yorlarning shakllanish jarayoni yoritilgan. Asarda arab, rus va lotin grafikalari asosidagi yozuv tizimlarining o‘ziga xos jihatlari, ularning o‘zbek tili orfografiyasiga ko‘rsatgan ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘zbek orfografiyasining asosiy prinsiplari — fonetik, fonematik, morfologik, tarixiy-an’anaviy va differentsiatsiya prinsiplari ilmiy jihatdan izohlanadi.