MINTAQADA MAHALLAIY BYUDJET SAMARADORLIGINI OSHIRISH - Sharipov , Zafarbek (THE PLACE AND ROLE OF TURKEY AND THE NEAR REGION IN THE PROCESSES OF SCIENTIFIC, SOCIAL, AND CULTURAL DEVELOPMENT, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasi mintaqalarida mahalliy byudjetlar samaradorligini oshirishning dolzarb masalalari kompleks tahsil qilinadi. Maqolada mahalliy byudjetlarning hozirgi holati, uning resurslarini samarali boshqarish mexanizmlari va byudjet jarayonlarini optimallashtirish yo‘llari ilmiy asosda o‘rganilgan. Tadqiqotning asosiy e’tibori byudjet daromadlarini oshirish, xarajatlarni optimallashtirish, byudjet dasturlashtirish va natijaviy byudjetlashtirishning zamonaviy usullarini joriy etishga qaratilgan. Maqolada mahalliy byudjetlarning samaradorligiga ta’sir etuvchi ichki va tashqi omillar tizimli tahlil qilingan, shuningdek, byudjet ma’suliyati va shaffofligini oshirishning institutsional mexanizmlari taklif etilgan. Xalqaro tajriba asosida mahalliy byudjet boshqaruvini takomillashtirishning ilg‘or amaliyotlari, jumladan, byudjet siyosatini mintaqaviy rivojlanish strategiyalari bilan uyg‘unlashtirish masalalari yoritilgan.