O‘SMIRLIK DAVRIDA O‘Z JONIGA QASD FIKRINING OLDINI OLISH YO‘LLARI - Tursunbayeva, Shohida (THE PLACE AND ROLE OF TURKEY AND THE NEAR REGION IN THE PROCESSES OF SCIENTIFIC, SOCIAL, AND CULTURAL DEVELOPMENT, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada o‘smirlik davrida o‘z joniga qasd fikrining (suitsidal fikrlashning) shakllanishiga ta’sir etuvchi psixologik, ijtimoiy va biologik omillar hamda uning oldini olishning samarali yo‘llari tahlil qilinadi. O‘smirlik — shaxsning emotsional, ijtimoiy va kognitiv jihatdan eng beqaror davrlaridan biri bo‘lib, bu davrda hissiy o‘zgaruvchanlik, identifikatsiya inqirozi va o‘zini baholashdagi nomuvofiqliklar kuzatiladi. Maqolada oilaviy muhit, maktabdagi psixologik iqlim, internet va ijtimoiy tarmoqlarning ta’siri, shuningdek, ruhiy salomatlikka oid stigmaning o‘smirlar ruhiyatiga ta’siri keng yoritiladi. Tadqiqotlar natijalariga ko‘ra, o‘z vaqtida aniqlangan emotsional muammolar, psixologik qo‘llab-quvvatlash, sog‘lom kommunikatsiya va stressni boshqarish ko‘nikmalarini rivojlantirish orqali o‘z joniga qasd fikrining oldini olish mumkin. Maqolada psixoprofilaktika dasturlari, maktab psixologlarining roli, ota-onalar bilan ishlash strategiyalari hamda ijtimoiy mas’uliyat masalalari ham tahlil etiladi.