MAHMUDXO'JA BEHBUDIY HAMDA UNING TURKISTON SIYOSATI VA XALQARO MUNOSABATLARDAGI O'RNI - Xudoyberdiyev Otabek Zafar o'g'li, (NEW SCIENTIFIC PERSPECTIVES AT THE INTERSECTION OF LANGUAGE, CULTURE, AND TECHNOLOGY, 2025)
Anotatsiya: Mazkur ilmiy ish o‘zbek jadidchilik harakatining yirik vakili Mahmudxo‘ja Behbudiy shaxsiyati, uning siyosiy qarashlari va faoliyatini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Asarda Behbudiyning Turkiston mintaqasida olib borgan siyosiy-ma’rifiy islohotlari, uning milliy uyg‘onish harakatidagi o‘rni, xalqaro maydondagi pozitsiyasi hamda musulmon dunyosidagi fikriy-madaniy aloqalari keng yoritiladi. Tadqiqot davomida uning matbuot orqali ifodalangan g‘oyalari, Rossiya imperiyasi, Usmonli davlati va Eron bilan munosabatlari, xalqaro siyosiy jarayonlarga bo‘lgan munosabati tahlil qilinadi. Ishda tarixiy manbalar, xususan, Behbudiyning o‘z asarlari va davr matbuoti asosida ilmiy tahlil usullari qo‘llanilgan. Ushbu tadqiqot jadidchilik harakati doirasida xalqaro siyosiy tafakkurning shakllanishi va Turkiston ziyolilarining geosiyosiy jarayonlardagi o‘rnini yoritishda muhim manba bo‘lib xizmat qiladi.