GRAVITATSIYA VA UNING KOINOTDAGI ROLI: NYUTON VA EYNSHTEYN QARASHLARI - Begmuradov Shohzod Dilmurod o'g'li (NEW SCIENTIFIC PERSPECTIVES AT THE INTERSECTION OF LANGUAGE, CULTURE, AND TECHNOLOGY, 2025)
Ushbu maqolada gravitatsiya hodisasining fizik mohiyati, uning koinotdagi ahamiyati va bu tushunchaning rivojlanish bosqichlari tahlil qilinadi. Ayniqsa, Isaak Nyuton tomonidan yaratilgan klassik mexanika asosidagi tortishish qonuni va Albert Eynshteynning nisbiylik nazariyasi orqali gravitatsiyaning zamonaviy talqini o‘zaro solishtiriladi. Koinotning shakllanishi, sayyoralar harakati, qora tuynuklar, tortishish to‘lqinlari hamda zamonaviy kosmologiyada gravitatsiyaning o‘rni haqida ilmiy tahlillar keltiriladi.