ETIK VA XAVFSIZLIK MASALALARI: BOSHLANG‘ICH SINF TABIAT FANLARI DARSLARIDA SUN’IY INTELLEKTDAN FOYDALANISHNING IMKONIYATLARI VA CHEKLOVLARI - Mamarajabova Yulduz Chorshanbi qizi (NEW SCIENTIFIC PERSPECTIVES AT THE INTERSECTION OF LANGUAGE, CULTURE, AND TECHNOLOGY, 2025)
Annotatsiya (o‘zbek tilida): Ushbu maqolada boshlang‘ich sinf tabiat fanlari darslarida sun’iy intellekt (AI) texnologiyalaridan foydalanishning imkoniyatlari, etik va xavfsizlik masalalari, shuningdek cheklovlari tahlil qilinadi. AI vositalari o‘quv jarayonini interfaol, individual va shaxsga yo‘naltirilgan tarzda tashkil etish imkonini beradi, o‘quvchilarda ilmiy tafakkur, mustaqil fikrlash va muammolarni hal qilish ko‘nikmalarini rivojlantiradi. Shu bilan birga, AIni qo‘llashda shaxsiy ma’lumotlarni himoya qilish, kontentning sifatini va ishonchliligini nazorat qilish, o‘quvchilarning texnologiyaga bo‘lgan ortiqcha qaramligini oldini olish kabi etik va xavfsizlik masalalari dolzarbdir. Maqolada AIdan foydalanishning pedagogik, texnologik va ijtimoiy jihatlari hamda cheklovlari batafsil ko‘rib chiqilgan.