KOSMIK NURLANISH VA INSON SALOMATLIGIGA TA’SIRI - HUSANOVA NARGIZA (NEW SCIENTIFIC PERSPECTIVES AT THE INTERSECTION OF LANGUAGE, CULTURE, AND TECHNOLOGY, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqolada kosmik nurlanish va uning inson salomatligiga ta’siri tahlil qilinadi. Kosmik nurlanish — bu koinotdan keladigan yuqori energiyali zarrachalar to‘plamidir, ular asosan protonlar va yadroli zarrachalardan iborat. Kosmik nurlanishning yer yuzidagi inson organizmiga ta'siri uzoq vaqtdan beri ilmiy izlanishlar mavzusidir. Ularning kuchi va o‘ta yuqori energiyasi, ayniqsa, kosmik sayohatlarda bo‘lishi mumkin bo‘lgan astronavtlarga katta xavf tug‘diradi. Shuningdek, kosmik nurlanishning Yerning magnit maydonida joylashgan samolyotlarda uchish va yuqori balandlikda yashash holatlaridagi ta'siri ham o‘rganilgan. Ushbu maqola kosmik nurlanishning turlari, organizmga ta’siri va undan himoyalanish usullari haqida ma'lumot beradi.