KLASTER ASOSIDA TARMOQLARARO HAMKORLIK VA IQTISODIY SAMARADORLIKNI OSHIRISH - Abdug'ayurova Xurshida Jamolddin qizi (NEW SCIENTIFIC PERSPECTIVES AT THE INTERSECTION OF LANGUAGE, CULTURE, AND TECHNOLOGY, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada klaster tizimi orqali tarmoqlararo hamkorlikni rivojlantirish va iqtisodiy samaradorlikni oshirishning strategik yo‘nalishlari yoritilgan. Klasterlar turli tarmoqlardagi korxonalar, ilmiy-tadqiqot muassasalari va davlat organlarini birlashtirib, resurslarni birlashtirish, innovatsiyalarni joriy etish va ishlab chiqarish zanjirini optimallashtirish imkonini beradi. Maqolada tarmoqlararo integratsiya, strategik boshqaruv, moliyaviy barqarorlik, investitsiya jalb qilish va eksport salohiyatini oshirish kabi masalalar tahlil qilinadi. Shu bilan birga, klasterlar iqtisodiy samaradorlikni oshirish, yangi ish o‘rinlarini yaratish va hududiy iqtisodiy rivojlanishni rag‘batlantirishda qanday rol o‘ynashi ko‘rib chiqilgan.