YOSHLAR SO’ZLASHUVIDA PAYDO BO’LGAN INGLIZCHA SO’ZLARNING O’ZBEK TILI GRAMMATIK TIZIMIGA MOSLASHUVI - Ibragimova , Bahora (NEW SCIENTIFIC PERSPECTIVES AT THE INTERSECTION OF LANGUAGE, CULTURE, AND TECHNOLOGY, 2025)
Yoshlar nutqida paydo bo’lgan inglizcha so’zlarning o’zbek tili grammatik tizimiga moslashuvi hozirgi globallashuv sharoitida tilshunoslikning dolzarb mavzularidan biridir. Ushbu maqola inglizcha o’zlashmalarining o’zbek tilida fonetik, morfologik va semantik adaptatsiyasini tahlil qiladi, yoshlar orasida ijtimoiy tarmoqlar va ommaviy axborot vositalarida qo’llanilishini ko’rib chiqadi. Tadqiqot real internet manbalariga asoslangan bo’lib, inglizcha so’zlarning o’zbek grammatikasiga qanday moslashishi, masalan, affikslar qo’shilishi orqali fe’l yoki ot shakllariga aylanishi misollar bilan yoritilgan. Natijalar shuni ko’rsatadiki, bu jarayon tilning boyishiga hissa qo’shadi, ammo milliy tilning sof bo’lishiga ta’sir qilishi mumkin.