PSIXOTROP DORI VOSITALARINING SAMARADORLIGI VA NOJO‘YA TA’SIRLARI - Tursunbayeva , Shohida (NEW SCIENTIFIC PERSPECTIVES AT THE INTERSECTION OF LANGUAGE, CULTURE, AND TECHNOLOGY, 2025)
Ushbu maqolada psixotrop dori vositalarining samaradorligi va ularning nojo‘ya ta’sirlari ilmiy asosda yoritiladi. Psixotrop dorilar psixiatriya amaliyotida eng ko‘p qo‘llaniladigan vositalardan biri bo‘lib, ular turli ruhiy buzilishlarni davolashda katta ahamiyat kasb etadi. Shunga qaramay, ularning farmakologik samaradorligi bilan bir qatorda nojo‘ya ta’sirlari ham mavjud bo‘lib, bu klinik amaliyotda muhim muammolardan biri hisoblanadi. Maqolada antidepresantlar, antipsixotiklar, anksiolitiklar va stabilizatorlarning ta’sir mexanizmlari, qo‘llanilish samaradorligi, shuningdek, organizmga bo‘ladigan salbiy ta’sirlari ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Xulosa qismida esa individual yondashuv va kompleks davolashning psixotrop dorilar samaradorligini oshirish va nojo‘ya ta’sirlarni kamaytirishda tutgan o‘rni ta’kidlanadi.