YARIMO‘TKAZGICHLAR VA ULARNING ELEKTRON QURILMALARDA QO‘LLANILISHI - Begmuradov Shohzod Dilmurod o'g'li (NEW SCIENTIFIC PERSPECTIVES AT THE INTERSECTION OF LANGUAGE, CULTURE, AND TECHNOLOGY, 2025)
Ushbu maqolada yarimo‘tkazgichlar tushunchasi, ularning fizik xususiyatlari, turlari, elektr o‘tkazuvchanlikka ta’sir etuvchi omillar va zamonaviy elektron qurilmalarda qo‘llanilish sohalari tahlil qilinadi. Ayniqsa, kremniy (Si) va germaniy (Ge) kabi yarimo‘tkazgich materiallarining texnologik afzalliklari, tranzistor, diod, integral sxemalar va mikrochiplarning ishlash tamoyillari yoritiladi. Shuningdek, zamonaviy nanoelektronika, quyosh batareyalari va kvant texnologiyalarida yarimo‘tkazgichlarning o‘rni ilmiy asosda ko‘rib chiqiladi.