Aqlli shaharlar – investitsiyalar va iqtisodiy samaradorlik - Axrorov , Elyorjon (NEW SCIENTIFIC PERSPECTIVES AT THE INTERSECTION OF LANGUAGE, CULTURE, AND TECHNOLOGY, 2025)
Mazkur maqolada aqlli shaharlar (smart cities) tushunchasi, ularning texnologik infratuzilmasi va raqamli boshqaruv vositalari orqali iqtisodiy samaradorlikka erishish mexanizmlari tahlil qilinadi. Aqlli transport tizimlari, raqamli energetika, elektron hukumat, sun’iy intellekt, IoT (Internet of Things) kabi yechimlarning shaharlardagi investitsiya jozibadorligiga va resurslardan samarali foydalanishga ta’siri ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, xorijiy mamlakatlar tajribasi (Singapur, Amsterdam, Seul) bilan bir qatorda O‘zbekistonda “aqlli shahar” konsepsiyasini bosqichma-bosqich joriy etish bo‘yicha amalga oshirilayotgan islohotlar va istiqbolli yo‘nalishlar tahlil qilinadi. Maqolada aqlli shaharlar orqali urbanizatsiyani muvozanatli rivojlantirish, ekologik barqarorlikni ta’minlash va innovatsion investitsiyalarni jalb etish bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar berilgan.