Xorazm vohasida ekoturizm infratuzilmasini takomillashtirishda zamonaviy texnologiyalar roli - Xojyozova , D.SH (NEW SCIENTIFIC PERSPECTIVES AT THE INTERSECTION OF LANGUAGE, CULTURE, AND TECHNOLOGY, 2025)
Xorazm vohasi O‘zbekistonning qadimiy va boy tabiiy-tarixiy hududlaridan biri bo‘lib, ekoturizmni rivojlantirish uchun katta salohiyatga ega. Ushbu tezisda ekoturizm infratuzilmasini takomillashtirishda zamonaviy texnologiyalarning roli o‘rganiladi. Tadqiqot Xorazmning tabiiy sharoitlari, madaniy merosi va ekoturizm potentsialini tahlil qiladi, shuningdek, raqamli texnologiyalar, aqlli turizm tizimlari, GIS, dronlar, virtual reallik va barqaror energiya manbalarining qo‘llanilishini ko‘rib chiqadi. Asosiy maqsad – ekoturizmni rivojlantirishda texnologiyalarni integratsiya qilish orqali hududning iqtisodiy va ekologik barqarorligini oshirish yo‘llarini taklif etish. Tadqiqot natijalari Xorazmda ekoturizm klasterlarini shakllantirish, mahalliy jamoalarni jalb qilish va antropogen ta’sirni kamaytirish bo‘yicha amaliy tavsiyalarni o‘z ichiga oladi. Ushbu yondashuv O‘zbekistonning milliy turizm strategiyasiga mos keladi va xalqaro tajribalarni hisobga olgan holda mahalliy sharoitlarga moslashtirilgan.