MAMLAKAT IQTISODIYOTIGA INVESTITSIYALARNI JALB QILISH MASALALARI - Sharipov , Zafarbek (NEW SCIENTIFIC PERSPECTIVES AT THE INTERSECTION OF LANGUAGE, CULTURE, AND TECHNOLOGY, 2025)
Ushbu maqolada mamlakat iqtisodiyotiga xorijiy va mahalliy investitsiyalarni jalb qilishning dolzarb masalalari tahsil qilinadi. Investitsiyalarning barqaror iqtisodiy o‘sish, yangi ish o‘rinlari yaratish, texnologiya va innovatsiyalarni rivojlantirishdagi ahamiyati nazariy asoslangan. Tadqiqotning asosiy e’tibori investitsiyalarni jalb qilishga ta’sir etuvchi omillar, jumladan, qonun chiqaruvchi baza, soliq tizimi, infratuzilma holati, siyosat barqarorligi va inson kapitali salohiyati kabi jihatlarni o‘rganishga qaratilgan. Maqolada mamlakatimiz investitsiya muhitining zamonaviy holati va uning raqobatbardoshlik darajasi tahlil qilinadi. Shuningdek, investitsiyalarni jalb qilishdagi asosiy to‘siqlar (ma’muriy to‘siqlar, korrupsiya, moliyaviy bozorlarning etarlicha rivojlanmaganligi va h.k.) aniqlanib, ularni bartaraf etish yo‘llari taklif etiladi. Xalqaro tajribalar, ayniqsa rivojlanayotgan bozorlarga ega bo‘lgan mamlakatlarning muvaffaqiyatli amaliyotlari qiyosiy tahlil qilinadi.