MAHALLIY XOMASHYO VA IKKILAMCHI RESURSLAR ASOSIDA CHIQINDI AVTOMOTOR MOYLARINI TOZALASH VA QAYTA TIKLASH UCHUN SAMARALI POLI(ELEKTROLIT)LAR SINTEZI VA ULARNI AMALIYOTGA JORIY ETISH - L.M.Xalilova; M.S.Xatamova; E.Sh.Jumayeva; B.Sh.Omonov; S.Fayzullayeva (NEW APPROACHES IN EDUCATION: PEDAGOGY, INNOVATION, AND DEVELOPMENT, 2026)
Mazkur tezisda mahalliy xomashyo va ikkilamchi resurslar asosida sintez qilingan samarali poli(elektrolit)lardan foydalanib chiqindi avtomotor moylarini tozalash va qayta tiklash masalalari yoritilgan. Tadqiqot jarayonida poli(elektrolit)larning flokulyatsion va adsorbsion xossalari o‘rganilib, ularning mexanik aralashmalar, smola-asfalt moddalar hamda og‘ir metall ionlarini ajratib olishdagi samaradorligi baholandi. Olingan natijalar taklif etilayotgan texnologiyaning ekologik xavfsizligi, iqtisodiy samaradorligi va amaliy ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi. Ushbu yondashuv chiqindi avtomotor moylarini qayta ishlash darajasini oshirish va atrof-muhitga salbiy ta’sirni kamaytirishga xizmat qiladi.