JURJI ZAYDON VA UNING ARAB ADABIYOTIDAGI O'RNI - Djalilov Asroriddin Nematullayevich (NEW APPROACHES IN EDUCATION: PEDAGOGY, INNOVATION, AND DEVELOPMENT, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqot XIX–XX asrlar chegarasida yashab ijod qilgan Jurji Zaydonning arab adabiyoti va madaniy uyg‘onish jarayonidagi o‘rnini ilmiy asosda tahlil qiladi. Zaydon tarixiy romanlar orqali arab milliy ongini shakllantirishga, tarixiy voqealarni badiiy-nazariy yondashuv bilan qayta talqin etishga katta hissa qo‘shgan. Uning “al-Hilal” jurnali va til islohoti borasidagi faoliyati arab modernizmining shakllanishida muhim bosqich bo‘ldi. Tadqiqot Zaydon merosining adabiy jarayonlar, tarixiy xotira va modern narrativ strukturalar rivojiga ta’sirini chuqur yoritadi.