TALABALARNING RAQAMLI TA’LIM MUHITIDA O‘QUV MOTIVATSIYASI VA PSIXOLOGIK MOSLASHUV MEXANIZMLARI - Jovlieva Nasiba Umrzoqovna (NEW APPROACHES IN EDUCATION: PEDAGOGY, INNOVATION, AND DEVELOPMENT, 2025)
Maqolada raqamli ta’lim sharoitida talabalarning o‘quv motivatsiyasi va psixologik moslashuv mexanizmlarining o‘zaro bog‘liqligi tahlil qilingan. Tadqiqotda motivatsiya defitsiti va raqamli stress o‘rtasidagi korrelyatsiya aniqlanib, shaxsning o‘z-o‘zini regulyatsiya qobiliyati motivatsion barqarorlikning asosiy omili ekanligi ko‘rsatildi. 385 nafar talaba ishtirokida o‘tkazilgan so‘rovlar Deci & Ryan (Self-Determination Theory) va Bandura (Self-efficacy theory) konsepsiyalari asosida qayta tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, raqamli chalg‘ituvchilar (smartfon, ijtimoiy tarmoqlar, onlayn o‘yinlar) motivatsiya defitsitini 37% ga oshiradi.