O'ZBEKISTONDA UGLEROD BIRLIKLARI BOZORINI SHAKLLANTIRISHNING IQTISODIY ASOSLARI - ISLAMOV SHOXZOD SHUXRAT O‘G‘LI (NEW APPROACHES IN EDUCATION: PEDAGOGY, INNOVATION, AND DEVELOPMENT, 2026)
Maqsad: ushbu tezis O'zbekistonda uglerod birliklari bozorini (carbon market) shakllantirishning iqtisodiy zarurati va institutsional-dizayn asoslarini ilmiy jihatdan asoslashga qaratilgan. Metodlar: xalqaro tajribani qiyosiy institutsional tahlil (EU ETS, RGGI, Kaliforniya-Quebec, Koreya ETS, Qozog'iston ETS, Xitoy ETS), ssenariyli (Monte-Karlo) modellashtirish va Delphi ekspert baholash. Natijalar: O'zbekiston uchun bosqichma-bosqich joriy etiladigan ETS va “narx koridori” (price collar) bilan birga taklifni avtomatik moslashtirish (rezerv/MSR analogi) eng maqbul; bu yondashuv 2030-yilgacha sanoat chiqindilarini 16-22% qisqartirish va yillik 180-260 mln AQSh dollari miqyosida bozor aylanmasini shakllantirish salohiyatiga ega. Ahamiyati: natijalar milliy uglerod bozori modelini ishlab chiqish, narx siyosatini belgilash va Article 6 bo'yicha xalqaro bozorga integratsiyani iqtisodiy jihatdan asoslash uchun amaliy asos bo'lib xizmat qiladi.