KICHIK VA OʻRTA BIZNES SUBYEKTLARIDA RAQAMLI TRANSFORMATSIYA BOSHQARUVI: SAMARADORLIKNI BAHOLASH MODELI VA OPTIMALLASHTIRISH MEXANIZMLARI - Yangiboyev Umid Abdurashid oʻgʻli (NEW APPROACHES IN EDUCATION: PEDAGOGY, INNOVATION, AND DEVELOPMENT, 2026)
Raqamli transformatsiya kichik va oʻrta biznes uchun raqobatbardoshlik, bozorga chiqish va samaradorlikni oshirishning asosiy omiliga aylanyapti. Jahon amaliyotida raqamlashtirishni kechiktirish yoki notoʻgʻri amalga oshirish — xarajatlarning ortishi, bozor ulushining pasayishi va operatsion xavfning oshishi bilan bogʻliq (OECD, 2021). Shu nuqtayi nazardan, Oʻzbekiston hukumati soʻnggi yillarda davlat xizmatlarini, infratuzilmani va qonunchilik bazasini raqamlashtirishga tez eʼtibor qaratmoqda, bu esa kichik va oʻrta biznes (KOʻB) uchun yangi imkoniyatlar va talablarni yuzaga keltirmoqda.[1] KOB darajasida raqamlashtirishning samaradorligini baholash va boshqarish uchun mos metod va model yetishmaydi; koʻplab korxonalar texnologiyani qabul qilishda, huquqiy tartibga muvofiqlikda, kadrlar tayyorgarligida va moliyalashtirishda qiyinchiliklarga duch kelmoqda. Ushbu ish shu boʻshliqni toʻldirishga qaratilgan.