Poliploidiya hodisasi - Xasanboyeva Gulshanoy Boburjon qizi; Yo’ldashev Abduvali (NEW APPROACHES IN EDUCATION: PEDAGOGY, INNOVATION, AND DEVELOPMENT, 2025)
Annotatsiya: Poliploidiya — hujayra yoki organizmning odatiy diploid (2n) xromosoma toʻplamidan ortiq (masalan, 3n, 4n yoki undan koʻp) xromosoma toʻplamiga ega boʻlishi holati. Bu hodisa ayniqsa oʻsimliklarda keng tarqalgan: koʻplab yovvoyi va ekin ekilgan oʻsimliklar poliploid shakllarni tashkil qiladi. Poliploidiya — evolyutsiya jarayonida, yangi turlar hosil boʻlishida ham muhim rol oʻynaydi: genlarni koʻpaytirish, genetik redundansiya va yangi xususiyatlar paydo boʻlish imkonini yaratadi.