O‘RTA OSIYO RENESSANSI VA UNING JAHON SIVILIZATSIYASIGA TA’SIRI - PO’LATOVA, GULRUH (NEW APPROACHES IN EDUCATION: PEDAGOGY, INNOVATION, AND DEVELOPMENT, 2025)
Ushbu maqolada o‘rta asrlar O‘rta Osiyosida yuzaga kelgan madaniy-ma'rifiy yuksalish, ya’ni O‘rta Osiyo Renessansi (ko‘proqIX-XII va XIV-XV asrlar) va uning jahon sivilizatsiyasi rivojiga qo‘shgan hissasi ilmiy tahlil qilingan. Maqolada ushbu davr ilm-fani, madaniyati, falsafasi, san'ati va me'morchiligining o‘ziga xos xususiyatlari, buyuk allomalarining jahon sivilizatsiyasidagi o‘rni hamda O‘rta Osiyo Renessansining Yevropa Renessansiga ta'siri masalasi ko‘rib chiqilgan. Tadqiqotda tarixiy manbalar, arxeologik topilmalar va ilmiy adabiyotlar asosida xulosa chiqarilgan.