RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA BO‘LAJAK O‘QITUVCHILARNING EKOLOGIK MADANIYATINI RIVOJLANTIRISH METODIKASI - Sharipova Lobar Olimovna (NEW APPROACHES IN EDUCATION: PEDAGOGY, INNOVATION, AND DEVELOPMENT, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada raqamli texnologiyalar asosida bo‘lajak o‘qituvchilarning ekologik madaniyatini rivojlantirishning nazariy-metodologik asoslari tahlil qilinadi. Tadqiqotda ekologik madaniyat tushunchasining mazmuni, uning tarkibiy komponentlari hamda pedagogik ta’lim jarayonida shakllanish mexanizmlari yoritilgan. Shuningdek, Birlashgan Millatlar Tashkiloti tomonidan belgilangan Barqaror rivojlanish maqsadlari va YUNESKO ning “Barqaror rivojlanish yo‘lidagi ta’lim” konsepsiyasi doirasida ekologik kompetensiyalarni shakllantirish zarurati asoslab beriladi. Maqolada raqamli ta’lim muhiti, interaktiv platformalar, virtual laboratoriyalar, geoinformatsion tizimlar hamda multimediya vositalaridan foydalanish orqali bo‘lajak o‘qituvchilarda ekologik bilim, qadriyat va mas’uliyatni rivojlantirish metodikasi taklif etiladi. Tadqiqot natijalari raqamli texnologiyalarni ekologik mazmun bilan integratsiya qilish barqaror rivojlanish kompetensiyalarini shakllantirishda samarali vosita ekanligini ko‘rsatadi.