MAQOM LAD TIZIMINING AKUSTIK TAHLILI VA CHANG CHOLG‘USIGA MOSLASHTIRISH MODELI - Nizomova Mohinur Ulug‘Bek Qizi (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2026)
Ushbu maqolada maqom musiqiy tizimining lad tuzilishi akustik jihatdan tahlil qilinadi hamda uning chang cholg‘usi ijrosiga moslashtirish modeli ishlab chiqiladi. Maqolada maqomlarning notaviy xususiyatlari, interval va tonik tizimdagi o‘ziga xosliklari, shuningdek ularning chaluvchilar tomonidan ijro etilishidagi texnik jihatlari o‘rganiladi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, maqom lad tizimi va chang cholg‘usi orasidagi moslikni ta’minlash uchun yangi modellashtirish usuli taklif etiladi, bu esa musiqiy ijro sifatini va aniq ohanglarni yaratishda muhim rol o‘ynaydi. Maqola nafaqat musiqashunoslar, balki amaliy chaluvchilar uchun ham foydali bo‘lib, milliy musiqaning akustik xususiyatlarini zamonaviy texnologiyalar bilan uyg‘unlashtirishga xizmat qiladi.