O‘ZBEK MILLIY CHOLG‘ULARIDA MIKROTONAL TIZIMNI RAQAMLI REKONSTRUKSIYA QILISH USULLARI - Nizomova Mohinur Ulug‘Bek Qizi (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek milliy cholg‘ularida mikrotonal tizimni raqamli rekonstruksiya qilish usullari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda maqom musiqasida uchraydigan mikrointerval munosabatlar, an’anaviy cholg‘u ijrochiligidagi mikrotonal xususiyatlar va ularni zamonaviy raqamli texnologiyalar yordamida qayta yaratish metodlari ko‘rib chiqiladi. Raqamli rekonstruksiya usullari orqali mikrotonal intonatsiyani aniqlash, simulyatsiya qilish va pedagogik jarayonda qo‘llash imkoniyatlari ta’kidlanadi. Maqola natijalari milliy musiqa merosini saqlash, ilmiy tadqiqotlar va zamonaviy ta’lim jarayonlarini rivojlantirishga xizmat qiladi.