ARTERIAL GIPERTONIYA PATOGENEZIDA GUMORAL REGULYATOR MEXANIZMLARNING AHAMIYATI - Allaberganova Sarvinoz Oybek qizi,; Safayeva Shaxida Taxirovna, (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2026)
Arterial gipertoniya yurak-qon tomir tizimining eng keng tarqalgan surunkali kasalliklaridan biri bo‘lib, uning patogenezida gumoral regulyator mexanizmlar muhim rol o‘ynaydi. Ushbu ilmiy maqolada arterial gipertoniya rivojlanishida renin–angiotenzin–aldosteron tizimi, simpatoadrenal tizim va boshqa gumoral omillarning patofiziologik ahamiyati tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari angiotenzin II, aldosteron va katexolaminlar faolligining oshishi tomir tonusi va aylanma qon hajmining ko‘payishiga olib kelishini ko‘rsatdi. Gumoral disbalans arterial bosimning barqaror oshishiga va kasallikning surunkali kechishiga sabab bo‘lishi aniqlandi. Olingan xulosalar arterial gipertoniyani davolashda gumoral mexanizmlarni nishonga oluvchi yondashuvlarning ahamiyatini ilmiy jihatdan asoslaydi.