Ta’lim diplomatiyasi va O‘zbekiston qadriyatlarining transmilliy brendlash jarayoni - Saidmamatov , Saidolim; Turdiyev, Madiyor (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
Ushbu maqola O‘zbekistonning xalqaro maydondagi yumshoq kuch strategiyasida ta’lim diplomatiyasining tutgan o‘rni va uning milliy qadriyatlarni transmilliy brendlash jarayonidagi rolini ilmiy jihatdan tahlil qiladi. XXI asrda ta’lim sohasi davlatlarning xalqaro ta’sirini kengaytirishda eng muhim instrumentlardan biriga aylandi. Xorijiy talabalarni jalb qilish, qo‘shma dasturlar, ikki diplomli ta’lim, xorijda o‘zbek tilini o‘rgatish markazlarini ochish – bularning barchasi O‘zbekiston qadriyatlarini global miqyosda targ‘ib qilishga xizmat qilmoqda. Tadqiqotda ta’lim diplomatiyasining nazariy asoslari yoritilib, Turkiya (Yunus Emre institutlari), Malayziya (IIUM), Hindiston (ICCR), va AQSh (Fulbright dasturi) kabi davlatlarning tajribasi bilan qiyosiy tahlil o‘tkaziladi. Shuningdek, O‘zbekistonda tahsil olayotgan xorijiy talabalar soni, ularning ijtimoiy-madaniy tajribasi hamda bu jarayonning xalqaro imij shakllanishiga ta’siri o‘rganiladi. Metodologiyada holatli tahlil, qiyosiy tahlil va kontent tahlili usullari qo‘llanib, rasmiy statistik ma’lumotlar asosida ilmiy xulosalar chiqariladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ta’lim diplomatiyasi O‘zbekiston qadriyatlarini raqamli va an’anaviy kanallar orqali eksport qilishning eng samarali vositalaridan biri bo‘lib, mamlakatning xalqaro maydondagi brendini kuchaytirishda strategik ahamiyat kasb etadi.