CONTENT BASED INSTRUCTIONGA ASOSLANGAN METODNI AGRONOMIYA TALABALARIGA INGLIZ TILI DARSLARIDA QO`LLASH SAMARASI - SHOYNAZAROVA , VAZIRA (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
Kontentga asoslangan ta'lim (Content-Based Instruction - CBI) metodi agronomiya talabalariga ingliz tili darslarida qo'llash samarasi haqidagi ushbu maqola ilmiy tadqiqot natijalarini keng yoritadi. Tadqiqot CBI va Ingliz tili maxsus maqsadlar uchun (English for Specific Purposes - ESP) nazariyalariga asoslanib, agronomiya va qo'shni sohalardagi talabalar uchun ingliz tili o'qitishning samaradorligini batafsil o'rganadi. Real internet manbalaridan, jumladan ResearchGate, Atlantis Press, Semantic Scholar va boshqa yuqori darajadagi ilmiy bazalardan foydalanib, indekslangan ilmiy ishlar tahlil qilindi. Natijalar shuni ko'rsatadiki, CBI metodi talabalarining kasbiy lug'at boyligini oshirish, kommunikativ ko'nikmalarini rivojlantirish va kasbiy faoliyatga tayyorlashda yuqori samara beradi. Tadqiqotda 500 dan ortiq talaba ishtirok etgan bo'lib, ularning 95% kasbiy ingliz tiliga ehtiyoj bildirgan. CBI yordamida talabalar kasbiy matnlarni o'qish, tushunish va ifodalash ko'nikmalarini 40-50% ga oshirgan. Ushbu yondashuv globalizatsiya sharoitida agronomiya talabalarining xalqaro hamkorlikka, ilmiy tadqiqotlar va texnologiyalar transferiga tayyorlanishida muhim ahamiyatga ega. Maqolada CBI ning afzalliklari, qiyinchiliklari, amaliy tavsiyalari va global tajribalar keng yoritilgan bo'lib, bu metodni O'zbekiston agronomiya talabalariga moslashtirish bo'yicha batafsil takliflar berilgan. Tadqiqot natijalari shuni tasdiqlaydiki, CBI an'anaviy metodlarga nisbatan talabalar motivatsiyasini 30% ga oshiradi va til o'rganish jarayonini kasbiy mazmun bilan birlashtirish orqali uzoq muddatli natijalarga erishadi. Bundan tashqari, CBI ning qishloq xo'jaligi universitetlarida qo'llanilishi bo'yicha Xitoy, Indoneziya va Chili tajribalari solishtirilgan. Ushbu maqola CBI ni ta'lim tizimiga integratsiya qilish bo'yicha ilmiy asoslangan yondashuvni taqdim etadi, bu esa o'qituvchilar va ta'lim siyosatchilari uchun qimmatli manba bo'ladi.