Dorivor o'simliklar va ularning ahamiyati - Shaymatov Sayfulla Rahmatullayevich (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
Dorivor o‘simliklar insoniyat tarixida salomatlikni saqlash, kasalliklarni davolash va hayot sifatini yaxshilashda muhim ahamiyatga ega bo‘lib kelmoqda. Ushbu maqolada dorivor o‘simliklarning kimyoviy tarkibi, farmakologik xususiyatlari, xalq tabobatida va zamonaviy tibbiyotda qo‘llanilishi, shuningdek, O‘zbekistonning boy flora resurslaridagi o‘rni batafsil tahlil qilinadi. O‘zbekistonning tabiiy sharoitlari va biologik xilma-xilligi dorivor o‘simliklarning 1000 dan ortiq turlarini o‘z ichiga oladi, bu esa mamlakatni ushbu sohada muhim markazga aylantiradi. Maqolada dorivor o‘simliklardan foydalanishning iqtisodiy (farmatsevtika sanoati), ekologik (tabiatni muhofaza qilish) va ijtimoiy (aholi salomatligi) foydalari ko‘rib chiqiladi. Shu bilan birga, dorivor o‘simliklarning haddan tashqari yig‘ilishi, yo‘q bo‘lib ketish xavfi va ularni barqaror foydalanish masalalari muhokama qilinadi. O‘zbekiston kontekstida dorivor o‘simliklarni yetishtirish, ilmiy tadqiqotlarni rivojlantirish va mahalliy farmatsevtika sanoatini mustahkamlash bo‘yicha takliflar beriladi. Maqola dorivor o‘simliklarning global va mahalliy miqyosda ahamiyatini yoritish bilan birga, ularni saqlash va kelajak avlodlar uchun muhofaza qilish zarurligini ta’kidlaydi.