O‘SMIRLIK DAVRIDA DEPRESSIV SIMPTOMATIKANING ERTA BELGILARINI ANIQLASH - Tursunbayeva , Shohida (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada o‘smirlik davrida depressiv simptomatikaning erta belgilarini aniqlash masalasi psixologik, biologik va ijtimoiy omillar bilan bog‘liq holda yoritiladi. O‘smirlik davri – bu shaxsiyat shakllanishi, emotsional o‘sish va ijtimoiy moslashuvning eng muhim bosqichidir. Shu sababli, bu davrda paydo bo‘ladigan depressiv alomatlar ko‘pincha kattalarnikiga nisbatan yashirin shaklda kechadi va ularni erta aniqlash ruhiy salomatlikni saqlashda hal qiluvchi ahamiyatga ega. Maqolada o‘smirlikdagi depressiyaning neyrobiologik asoslari, psixologik namoyon bo‘lish xususiyatlari, ijtimoiy stressorlar va diagnostik yondashuvlar tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, erta tashxis va psixologik profilaktika choralari nafaqat depressiyaning og‘irlashuvini, balki o‘smir shaxsining o‘zini baholashdagi, o‘qishdagi va ijtimoiy aloqalardagi inqirozlarni ham kamaytiradi.