Цеолитли катализаторлар ёрдамида мазут ва ишлатилган мойларни крекинглаш жараёнларини тадқиқ қилиш - Умарова Д.Д; Боймонов Р.М; Абсалямова Г.М; Suyunbaev S.N (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
Ушбу ишда мазут ва ишлатилган мойларни цеолитли катализаторлар ёрдамида каталитик крекинглаш жараёнлари тадқиқ этилди. 13X ва ZSM-5 туридаги цеолит катализаторларининг химиявий тузилиши, кислота марказлари ва порозлиги реакция самарадорлигига таъсири ўрганилди. Таҷриба натижаларига кўра, ZSM-5 катализатори бензин фракциясининг ҳосил бўлишини сезиларли даражада ошириши ҳамда қолдиқ миқдорини камайтириши аниқланди. Оғир углеводород чиқиндиларини қайта ишлаш ёқилғи ресурсларини тежаш ва экологик таъсирни камайтиришга хизмат қилади.