Kriptovalyutalar va milliy iqtisodiy xavfsizlik - Axrorov , Elyorjon (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
Ushbu maqolada kriptovalyutalarning zamonaviy iqtisodiyotdagi roli, ularning moliyaviy tizimga ta’siri va milliy iqtisodiy xavfsizlikka tahdidlari ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilingan. Kriptovalyutalarning texnologik xususiyatlari, transchegaraviy xususiyati, markaziy banklar nazoratidan chetda faoliyat yuritishi sababli iqtisodiy suverenitetka qanday xavf tug‘dirishi ochib berilgan. Shuningdek, kriptovalyutalarning ijobiy jihatlari – investitsion imkoniyatlar, moliyaviy inklyuziya va innovatsion texnologiyalarni rivojlantirishdagi roli ham ko‘rib chiqiladi. O‘zbekiston Respublikasida kriptoaktivlar faoliyatining huquqiy asoslari, “Raqamli aktivlar to‘g‘risida”gi qonun va tartibga soluvchi institutlar roli keng yoritilgan. Xalqaro tajribalar bilan qiyoslab, iqtisodiy xavfsizlikni ta’minlashda moliyaviy monitoring, “KYC/AML” tizimlari, soliq nazorati va kripto bozorni qonuniylashtirishning dolzarb masalalari muhokama qilinadi. Muallif kriptovalyutalarni xavf-xatarlar bilan emas, balki samarali boshqariladigan imkoniyatlar sifatida ko‘rish kerakligini asoslab beradi.