Rauf Parfi soʻz orqali ozodlikni yaratgan shoir - Ibodova , Mohidil (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
Ushbu maqolada Rauf Parfi ijodida so‘z va ozodlik masalasi badiiy-falsafiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Shoirning “so‘z” tushunchasi nafaqat poetik ifoda vositasi, balki ruhiy va ma’naviy ozodlikning ramzi sifatida talqin etiladi. Rauf Parfi so‘z orqali insonning ichki erkinligini, tafakkur mustaqilligini va ruhiy uyg‘onishini ifodalagan. Uning she’riyatida so‘z ijtimoiy chegaralarni yorib o‘tuvchi, insonni o‘z “men”iga qaytaruvchi kuch sifatida gavdalanadi. Maqolada shoirning ramziy obrazlari, metaforalari, falsafiy izlanishlari va erkinlik g‘oyasining poetik ko‘rinishlari tahlil qilinadi.