O‘ZBEKISTION TARIXINI O‘RGANISH BO‘YICHA XALQARO ARXEOLOGIK EKSPEDITSIYALARINING O‘RNI VA AHAMIYATI - Sultonova , Aziza (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
O’zbekiston Respublikasi tarixiy ilmiy tadqiqotlar bo’yicha nufuzli xalqaro tashkilot va jamg’armalar bilan hamkorlik qilib kelmoqda. Ulardan biri YUNESKOdir. 1993-yil 26-oktabrdan O’zbekiston YUNESKOning to’la huquqli a’zosiga aylandi. Buning natijasida O’zbekistonning insoniyatning qadimiy sivilizatsiyasi, uning madaniy va tabiiy meros ob’ektlarini aks ettiruvchi ko’plab tarixiy yodgorliklar bugungi kunda YUNESKOning butunjahon merosi ro’yxatiga kiritilgan. Bular – Ichan qal’a (1990-yil), Buxoro arki (1993-yil), Shahrirabz tarixiy obidalari (2000-yil) va Samarqand – madaniyatlar kesishgan joy (2001-yil).