ISHEMIK VA GEMORRAGIK INSULTLARNING KLINIK KECHISHI VA DAVOLASH YONDASHUVLARINI QIYOSIY TAHLIL QILISH - Jabbarova, Risolat (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
Ishemik insult umumiy insultlarning 80–85% ni tashkil etib, asosan miya arteriyalarining tromboz yoki emboliyasi natijasida rivojlanadi. Gemorragik insult esa qon tomir devorining yorilishi va parenximaga qon quyilishi oqibatida paydo bo‘ladi. Klinik belgilar o‘xshash bo‘lsa-da, ishemik insultda simptomlar bosqichma-bosqich kuchayadi, gemorragik insultda esa to‘satdan paydo bo‘ladi va og‘ir kechadi. Ushbu tezisda ishemik va gemorragik insultlarning klinik kechishi, patogenez xususiyatlari hamda davolash taktikalari qiyosiy tahlil qilindi.