ОДАМ ПАПИЛЛОМАВИРУСИ ИНФЕКЦИЯСИ ОҒИЗ БЎШЛИҒИ ШИЛЛИҚ ҚАВАТИ ПАТОЛОГИЯЛАРИНИНГ РИВОЖЛАНИШ ОМИЛИ СИФАТИДА - Хамраева Нилуфар Хамзаевна (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2026)
Аннотация. Ушбу тезис одам папилломавируси (ОПВ) инфекциясининг оғиз бўшлиғи шиллиқ қавати патологияларини ривожлантирувчи асосий этиологик омил сифатидаги аҳамиятини ўрганишга бағишланган. ОПВ билан боғлиқ патологик жараёнлар, уларнинг клиник аҳамияти ҳамда эрта ташхислаш масалалари таҳлил қилинган. Одам папилломавируси инфекцияси оғиз бўшлиғи шиллиқ қавати патологияларининг шаклланишида муҳим роль ўйнайди. ОПВ эпителий ҳужайраларига юқори тропизмга эга бўлиб, уларнинг пролиферацияси ва дифференциация жараёнларини бузади. Бу эса папилломатоз ўсишлар, гиперкератоз, гиперплазия ва яллиғланишли ўзгаришларнинг ривожланишига олиб келади. Ушбу патологик ҳолатлар клиник жиҳатдан оғриқ, ноқулайлик ва функционал бузилишлар билан намоён бўлади. Тадқиқотда ПЦР усули орқали ОПВ инфекцияси тасдиқланган беморлар стоматологик клиник кўрикдан ўтказилди. Клиник таҳлил жараёнида шиллиқ қаватдаги патологик элементларнинг локализацияси ва клиник кечиши баҳоланди. Натижалар ОПВ инфекцияси оғиз бўшлиғи шиллиқ қавати патологияларининг ривожланишида муҳим омил эканлигини тасдиқлади.