TEMURIYLAR DAVRIDA EKOLOGIK MUAMMOLARGA BO‘LGAN MUNOSABAT VA UNING AHAMIYATI - PO’LATOVA, GULRUH (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
Ushbu maqolada O‘rta asrlar Markaziy Osiyo tarixining muhim davri hisoblangan Temuriylar saltanatida (XIV-XV asrlar) yuzaga kelgan ekologik muammolar va ularga bo‘lgan munosabat ilmiy tahlil qilingan. Tadqiqotda o‘sha davr yozma manbalari, xususan, "Temur tuzuklari" kabi huquqiy-me'yoriy hujjatlar hamda tarixiy asarlar, shuningdek, arxeologik ma'lumotlar asosida sug‘orish tizimlari, yerlardan foydalanish, shaharsozlik va tabiatni muhofaza qilish borasidagi yondashuvlar o‘rganilgan. Maqolada o‘tmish tajribalarining bugungi kun ekologik muammolarini hal etishdagi ahamiyati va o‘ziga xos saboqlari aniqlashtirilgan.