KICHIK VA OʻRTA BIZNES SUBYEKTLARIDA RAQAMLI TRANSFORMATSIYA BOSHQARUVI: SAMARADORLIKNI BAHOLASH MODELI VA OPTIMALLASHTIRISH MEXANIZMLARI - Yangiboyev Umid Abdurashid oʻgʻli, (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2026)
Raqamli iqtisodiyot sharoitida kichik va o‘rta biznes (KOB) subyektlarining barqaror rivojlanishi strategik boshqaruv paradigmasining o‘zgarishini talab qilmoqda. Jahon banki ma’lumotlariga ko‘ra, KOBlar dunyo bo‘yicha korxonalar sonining 90 foizidan ortig‘ini tashkil etadi hamda global bandlikning taxminan 50 foizini ta’minlaydi. Rivojlanayotgan davlatlarda esa rasmiy sektordagi ish o‘rinlarining 70 foizgacha qismi aynan KOB hissasiga to‘g‘ri keladi (Jahon banki, 2020). Shu sababli raqamli transformatsiya jarayonida KOB boshqaruvining samaradorligi nafaqat mikroiqtisodiy, balki makroiqtisodiy ahamiyatga ham ega.