2-TIP QANDLI DIABETDA ARTERIAL GIPERTONIYA VA YURAK-QON TOMIR XAVFINING O‘ZARO BOG‘LIQLIGI - Barakayeva Nigina O’tkir qizi (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2026)
Ushbu maqola 2-tip qandli diabet (T2DM) bilan og‘rigan bemorlarda arterial gipertoniya va yurak-qon tomir kasalliklari (YQTK) xavfi o‘rtasidagi bog‘liqlikni o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda arterial gipertoniya darajasi, glyukemik nazorat, lipid profili va boshqa kardiovaskulyar risk faktorlarining YQTK rivojlanishiga ta’siri tahlil qilinadi. Maqola natijalari bemorlarda individual riskni baholash va profilaktik strategiyalarni ishlab chiqishda ilmiy asos yaratadi.