TURLI MA’LUMOTLAR BAZALARINI BIRLASHTIRISHDA ONTOLOGIYA ASOSIDAGI YONDASHUV - Muxtarov Rustam Axtam o‘g‘li (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2026)
Ushbu ishda turli ma’lumotlar bazalarini birlashtirishda ontologiya asosidagi yondashuvning ahamiyati va samaradorligi tahlil qilinadi. Ontologiya turli manbalar va tizimlardan kelib tushgan ma’lumotlarni yagona semantik platformaga moslashtirish orqali ularning mazmunini formal tarzda ifodalaydi. Maqolada ontologiya yordamida ma’lumotlarni integratsiya qilishning tamoyillari, modeli va amaliy qo‘llanilishi yoritilgan. Tadqiqot natijalari ma’lumotlar bazalarini birlashtirish jarayonida semantik moslikni ta’minlash, intellektual xulosa chiqarish va tizim samaradorligini oshirishda muhim ahamiyat kasb etadi.