AVTOMATLASHTIRILGAN QAROR QABUL QILISH TIZIMLARIDA ONTOLOGIYALARDAN FOYDALANISH - Muxtarov Rustam Axtam o‘g‘li (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2026)
Ushbu ishda avtomatlashtirilgan qaror qabul qilish tizimlarida ontologiyalardan foydalanishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Ontologiyalar tizimga predmet sohasi tushunchalari va ularning o‘zaro munosabatlarini formal tarzda ifodalash orqali ma’lumotlarni strukturaviy va semantik jihatdan aniqlash imkonini beradi. Maqolada ontologiyalardan qaror qabul qilish jarayonlarida foydalanishning samaradorligi, intellektual tahlilga qo‘shgan hissasi va tizimlarning integratsiyasi yoritilgan. Tadqiqot natijalari avtomatlashtirilgan qaror qabul qilish tizimlarining samaradorligini oshirish, xatoliklarni kamaytirish va foydalanuvchi ehtiyojlariga mos qarorlar qabul qilishda muhim ahamiyat kasb etadi.