TA’LIMDA RANG VA KOLORITNING PSIXOLOGIK VA DIDAKTIK AHAMIYATI - Boboqulova Adiba Husanovna (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2026)
Maqolada ta’lim jarayonida rang va koloritning psixologik va didaktik ahamiyati tahlil qilinadi. Ranglar va ularning uyg‘unligi o‘quvchilarning diqqatini jamlash, hissiy holatini boshqarish va o‘rganish jarayoniga ijobiy ta’sir ko‘rsatish imkonini beradi. Shu bilan birga, kolorit va rang kombinatsiyalari darslarni interfaol va qiziqarli qiladi, o‘quvchilarning ijodiy tafakkurini rivojlantiradi hamda vizual idrokni mustahkamlaydi. Maqolada ta’limda rang va koloritni didaktik maqsadlarda qo‘llash usullari, rang psixologiyasi va pedagogik metodlar o‘rganilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, rang va kolorit ta’lim jarayonini samarali qilishda, o‘quvchilarning hissiy va aqliy faolligini oshirishda muhim vosita sifatida xizmat qiladi.