ISSIQLIK DVIGATELLARINING ISHLASH PRINTSIPI VA SAMARADORLIGINI OSHIRISH YO‘LLARI - Begmuradov Shohzod Dilmurod o'g'li (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
Ushbu maqolada issiqlik dvigatellarining fizik ishlash prinsipi, ularning asosiy turlari, energiya aylanish jarayonlari hamda samaradorligini oshirish yo‘llari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Dvigatellarning asosiy energetik muvozanati, termodinamik jarayonlar, yoqilg‘ining kimyoviy energiyasini mexanik ishga aylantirish mexanizmi va amaliy muammolar yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy energiya tejamkor texnologiyalar, gaz turbinalari, ichki yonuv dvigatellari, bug‘ turbinalari, hamda muqobil (gibrid va elektr) tizimlarning samaradorlikka ta’siri ham muhokama qilinadi. Maqolada dvigatellar samaradorligini oshirishda issiqlik yo‘qotishlarini kamaytirish, yonish jarayonini optimallashtirish, chiqindi gazlarni qayta ishlash va ekologik tozaligini ta’minlash usullari keltiriladi.