ZAMONAVIY KVANT TEXNOLOGIYALARI: KVANT KOMPYUTERLAR VA KRIPTOGRAFIYA - Begmuradov Shohzod Dilmurod o'g'li (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy kvant texnologiyalari — xususan, kvant kompyuterlar va kvant kriptografiyasi — keng koʻlamda tahlil qilinadi. Avvalo, kvant hisoblashning ilmiy asoslari, uning an’anaviy raqamli hisoblashga nisbatan afzalliklari va hozirgi holati tushuntiriladi. Keyin, kriptografiyaga kvant texnologiyalarining ta’siri — ya’ni klassik shifrlash usullariga tahdidlar va kvant asosidagi himoyalash yondashuvlari — ko‘rib chiqiladi. Asosiy e’tibor: kvant kompyuterlar yordamida RSA, ECC singari algoritmlarning buzilishi ehtimoli, shuningdek, Quantum Key Distribution (QKD) va Post‑Quantum Cryptography (PQC) kabi himoya mexanizmlariga qaratilgandir. Maqolaning xulosasida kvant texnologiyalarining kelajakdagi istiqbollari va raqamli xavfsizlik uchun muhim bo‘lgan strategik qarorlar muhokama qilinadi.