FIQH, KALOM ILMI, ILOHIYOTI - Maxmanova , Munisa (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
Ushbu maqolada, fiqh, kalom ilmi, ilohiyati haqida fikr va mulohazalar yuritiladi. Islom sivilizatsiyasi tarixida tafakkur va ilmiy izlanishlar o‘ziga xos tizimli yo‘nalishlarda rivoj topgan. Ularning eng muhimlaridan uchta - fiqh (islom huquqshunosligi), kalom (islom ilohiyoti va mantiqiy-teologik tafakkur) hamda ilohiyot (ʿilm al-tavḥīd yoki aqida ilmi) - musulmon jamiyatining e’tiqodiy, axloqiy va ijtimoiy hayotini belgilab bergan asosiy ilmiy yo‘nalishlardir.