OROLBO‘YI MINTAQASIDA PERINATAL DAVRDA ASAB TIZIMI SHIKASTLANISHINING EKOLOGIK OMILLAR BILAN BOG‘LIQLIGINI TAHLIL QILISH - Allayev , Marat (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
So‘nggi yillarda Orolbo‘yi mintaqasining ekologik holati nafaqat atrof-muhit, balki aholi salomatligi uchun ham jiddiy xavf omiliga aylanib bormoqda. Atmosfera, suv va tuproqning kimyoviy moddalarga, og‘ir metallarga hamda pestitsid qoldiqlariga yuqori darajada ifloslanishi mintaqa aholisi, ayniqsa ayollar va bolalar organizmiga salbiy ta’sir ko‘rsatmoqda [1]. Shu munosabat bilan perinatal davrda (homiladorlik, tug‘ruq va yangi tug‘ilgan chaqaloqlik davri) uchraydigan asab tizimi shikastlanishlari sonining ortib borayotgani kuzatilmoqda.