XORAZM VOHASI SHAROITIDA ZA’FARON (CROCUS SATIVUS L.) O‘SIMLIGINING HOSILDORLIGIGA EKISH MUDDATI TA’SIRINI BAHOLASH - Z.R.Tajiyev; G.Sh.Ho‘sinova (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
Tadqiqot Xorazm vohasining agroekologik sharoitida 2022–2024-yillarda o‘tkazilib, za’faron (Crocus sativus L.) o‘simligining hosildorligiga ekish muddatining ta’siri o‘rganildi. Uch variant (15-avgust, 25-avgust va 4-sentabr) bo‘yicha o‘tkazilgan dala tajribalarida hosil miqdori, o‘sish bosqichlari va gullash dinamikasi tahlil qilindi. Eng yuqori hosil va sifat ko‘rsatkichlari 15-avgustda ekilgan variantda qayd etildi, bu davrda o‘simlik optimal vegetatsiya bosqichlarini to‘liq o‘tkazgan.