SHARTNOMA ERKINLIGI PRINSIPI VA UNING O’ZBEKISTON FUQOROLIK HUQUQIDAGI IFODASI - Saidkomilova , Sevinchoy (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
Mazkur maqolada fuqarolik huquqining asosiy tamoyillaridan biri bo‘lgan shartnoma erkinligi prinsipi tahlil qilinadi. Shartnoma erkinligi — shaxslarning o‘zaro huquqiy munosabatlarga ixtiyoriy kirishish, shartnoma shartlarini mustaqil belgilash va uni tuzishdan voz kechish huquqini anglatadi. Ushbu maqolada prinsipning nazariy asoslari, O‘zbekiston Respublikasi Fuqarolik kodeksida ifodalanishi, amaliy cheklovlari va xalqaro huquq bilan qiyosiy tahlili keltiriladi. Maqolada shartnoma erkinligining huquqiy tabiati, uning qonunchilikda qanday tartibga solingani va bu boradagi dolzarb muammolarga yondashuvlar tahlil qilinadi. Shuningdek, O‘zbekiston fuqarolik qonunchiligidagi shartnoma erkinligiga oid normalarning xalqaro standartlarga muvofiqligi o‘rganiladi hamda milliy amaliyotda yuzaga kelayotgan cheklovchi holatlar tahlil qilinadi. Maqola yakunida mavjud muammolar bo‘yicha takliflar ham keltiriladi.