КУЗГИ ЖAВДAP НAВЛAPИ PИВОЖЛAНИШ ДAВPЛAPИНИНГ ДAВОМИЙЛИГИГA УPУҒЛAPНИ ЭКИШ МУДДAТЛAPИ ВA МAЪДAНЛИ ЎҒИТЛAP БИЛAН ОЗИҚЛAНТИPИШ МЕЪЁPЛAPИНИНГ ТAЪCИPИ - Сапаева Гулмира Абдуллаевна; Ахмедова Шохиста Мўмин қизи; Бекберганова Озода Хикматуллаевна (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2026)
Ушбу мақолада кузги жавдар навлари ривожланиш даврларининг давомийлигига уруғларни экиш муддатлари ҳамда минерал ўғитлар билан озиқлантириш меъёрларининг таъсири ўрганилган. Тадқиқотлар Хоразм вилоятининг ўтлоқи-аллювиал тупроқлари шароитида олиб борилиб, фенологик кузатувлар асосида ўсимликнинг униб чиқиши, тупланиши, найчалаши, бошоқланиши ва пишиш фазаларининг давомийлиги аниқланган. Тажриба натижаларига кўра, экишнинг мақбул муддатлари ва минерал ўғитларнинг меъёрий қўлланилиши кузги жавдарнинг ўсиши, ривожланиши ҳамда ҳосилдорлигига ижобий таъсир кўрсатиши қайд этилган. Шунингдек, мақбул агротехник тадбирларни қўллаш орқали юқори ва сифатли дон ҳосили олиш имконияти асослаб берилган.