OVQAT HAZM QILISH TIZIMI FIZIOLOGIYASINING YOSHGA BOG’LIQ XUSUSIYATLARI - Xasanboyeva Gulshanoy Boburjon qizi; Ibrohimova Nodirabonu Xayrullo qizi; Latipova Dilshoda Muhiddin qizi; Axmedov Fazliddin Yusupovich (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2026)
Ushbu maqolada ovqat hazm qilish tizimi fiziologiyasining yoshga bog‘liq xususiyatlari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Inson organizmida hazm tizimi faoliyati chaqaloqlik davridan boshlab keksalik yoshigacha bosqichma-bosqich o‘zgarib boradi. Maqolada oshqozon-ichak tizimi organlarining morfologik va funksional rivojlanishi, fermentativ faollik, moddalar almashinuvi hamda oziq moddalarining so‘rilish jarayonidagi yoshga oid o‘zgarishlar yoritilgan. Shuningdek, bolalar va keksalarda uchraydigan fiziologik xususiyatlar hamda ularning ovqatlanish tartibiga ta’siri haqida ma’lumot berilgan.